Uppsala Crew Idrottsförening startade 2022 och är verksamma inom sporterna snowboard, freeski och skateboard. Vi är verksamma på olika håll i Uppsala, bland annat på Allis UppsalaKapellgärdet och Kap-rampen och i Sunnerstabacken på vintrarna.

Nedan kan du läsa mer om våra sporter, samt vår vision.

Skateboard

Skateboard har gjort en stor resa från att vara en enkel lek på gatan till en respekterad och accepterad sport på världsnivå. Vad som en gång började som en subkultur har nu blivit en av de snabbast växande grenarna inom actionsport, med en växande fanbase och ett globalt erkännande som en prestationsbaserad disciplin. Dess legitimitet har ytterligare stärkts när det blev en officiell gren i de olympiska spelen för första gången i Tokyo 2021. Skateboard är idag en sport som växer i popularitet, med unga entusiaster som vill förbättra sina färdigheter, tävla och visa upp sin kreativitet i skateparker och gator världen över.

Skateboard är mer än bara en sport – det är en kultur, en livsstil och en möjlighet för människor att uttrycka sig och utveckla sin kreativitet. Uppsala har en möjlighet, med rätt förutsättningar, att bli en ledande kraft i den skateboardkultur som växer i världen.

Skateboardåkning är en jättebra sport för barn och unga som ofta inte klarar av traditionella organiserade lagsporter, som är ganska strikt reglerat av träningstider. Forskning visar på att skateboard är en utmärkt aktivitet för personer med neuropsykiatriska diagnoser, eftersom det ger dem möjligheter att utöva en sport som är pulshöjande, social, individanpassad, inkluderande och som ger dem möjligheter att uttrycka sig och samtidigt förbättra både den fysiska och mentala hälsan på deras egna villkor. Skateboardåkning är baserat på lust och spontanitet, du kan ta paus när du vill och du lägger upp din träning som det funkar bäst för dig. 

Vidare är skateboard en sport som kräver relativt lite ekonomiska resurser, vilket gör den tillgänglig för en stor del av befolkningen. På så sätt kan skateboardåkning fungera som en möjlighet för samhället att bryta exkludering och främja inkludering genom idrott. 

En annan väldigt fin sak med skateboardåkning är att alla som åker är allt från 5 år till pensionsålder. Det är en av få sporter som barn och vuxna gör tillsammans under samma villkor och på samma tider. Det skapar en trygg plats för unga att träna tillsammans med äldre åkare och det skapar en gemenskap över åldrarna. Sannolikheten att man fortsätter sin träning genom hela livet ökar signifikant. 

Vår vision är att utveckla skateboard som sport i Uppsala. Vi vill sätta Uppsala på Sveriges Skatekarta. Vi vill skapa förutsättningar för att kunna träna och utvecklas mot elitnivå för dem som önskar men också anordna aktiviteter för dem som bara åker för ”träningens” skull. Vi vill också öka antalet tjejer som skejtar i Uppsala.

Snowboard & Freeski

Snowboardåkning föddes av surfare och skejtare i USA under 1960-talet genom att experimentera fram nya vinteraktiviteter. Sen 1998 är snowboardåkning en gren i OS. 

Freeski är den nyaste grenen och växte fram under 90-talet. Det var puckelpiståkare som inspirerades av snowboardåkare och som ville komma ifrån de annars regeltyngda delarna i skidåkning som blivit dominerande. De senaste 10 åren har tillväxten för konceptet Freeski ökat rejält. 2014 blev det en gren i de Olympiska Spelen.

Tävlingsgrenarna Big Air, Halfpipe och Slopestyle har vuxit sig starkast i båda disciplinerna. Det finns stora tävlingar runt om i världen och även en organiserad världscup.

Att tävla i freeski och snowboard skiljer sig mycket beroende på inriktning. En gemensam nämnare är deltagarnas strävan att alltid ta med något nytt till scenen. Bedömningskriterierna för slopestyle, Big Air och halfpipe består av progression av utförande, svårighetsgrad, luftfärd (eng. Air), variation, kombination och risktagande. Det senaste syftar på hur långt du vågar pusha din tekniska nivå och samtidigt behålla kontrollen genom hela tävlingsåket.

I både snowboard och freeski är ledorden: ”att lista ut vad som går att göra och som helst aldrig gjorts förut både vad gäller utförande och nivå.”

Vår vision är att få fler barn och ungdomar att hitta till vintersporterna snowboard och freeski. Den stora majoriteten av barn och ungdomar har inte råd att åka till fjällen en gång om året. Men att åka i sin lokala backe kostar ofta ganska lite. Vi vill skapa förutsättningar för alla oavsett, ekonomiska resurser, att kunna åka i Sunnersta. Vi vill också öka antalet tjejer som åker park i backen och då ännu mer riktat mot tjejer som åker freeski som är en stor brist i hela Sverige och och världen.

Parkåkning kräver väldigt lite resurser av både snö och hinder. Därför kan man träna under en väldigt lång tid under säsongen, även när väldigt lite snö finns kvar i backen. Att ”hikea” upp för backen till hindren tillhör snowboard och freeskiåkarnas vardag när liftarna är stängda. Därför kan barn och unga som tränar i sin lokala hemmabacke bli minst lika duktiga som elitåkare världen över. Man måste inte befinna sig på gigantiska parkanläggningar i fjällen för att kunna utvecklas.